Coronavirus en kinderopvang

De aangescherpte maatregelen die bekend zijn gemaakt roepen direct veel vragen op. Wij vinden het belangrijk om u zo goed mogelijk te voorzien van informatie over de maatregelen die worden genomen door Rijksoverheid betreffende het coronavirus.

 

Lees hier de antwoorden van ministerie op veel gestelde vragen.

 

Belangrijke punten van deze website:


Ik maak gebruik van (flexibele) gastouderopvang, moet ik blijven betalen voor opvang? 


  • Voor gastouderopvang geldt op dit moment hetzelfde als voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang: betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet. U hoeft niets aan te passen bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag om uw recht te behouden. Deze wordt doorbetaald.
  • Mocht u per maand een verschillende hoeveelheid uren afnemen bij uw gastouder, bijvoorbeeld omdat u onregelmatige diensten draait, gaat u dan uit van het aantal uren dat u normaliter deze maand afgenomen zou hebben. U handelt alsof de gastouderopvang normaal door zou lopen. Dit geldt ook voor het doorgeven van wijzigingen aan de Belastingdienst.   

 

Wanneer mag ik mijn kind naar de nood(kinder)opvang brengen?


De opvang die nu geboden wordt op scholen en kinderopvang (zonder extra kosten voor ouders), is noodopvang. De noodopvang is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen in cruciale beroepsgroepen hun werk voor de samenleving kunnen blijven doen. Mensen in deze begroepsgroepen moeten in eerste instantie zelf een oplossing voor opvang zoeken. Zodat hun kinderen niet naar opvang of school hoeven te gaan.


Ik werk in een cruciale beroepsgroep waardoor mijn kind naar de kinderopvang blijft gaan. Moet ik daar kosten voor maken? 

Nee,

  • Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. U hoeft geen (nieuwe) aanvraag te doen of wijzigingen door te geven (bijvoorbeeld omdat u extra uren afneemt). 
  • Indien u in een cruciaal beroep werkt, hebben wij u op dit moment hard nodig. 
  • Indien u al kinderopvangtoeslag ontving, hoeft u niets te wijzigen. Wij vragen u uw normale factuur te blijven betalen. Daar komen bij gebruik van kinderopvang omdat u in een cruciaal beroep werkt geen extra kosten bij.

 

Voor verdere actuele informatie verwijzen we u naar rijksoverheid.nl.